Fieldlab Evenementen krijgt groen licht voor pilot events

Fieldlab Evenementen, een initiatief van de eventsector, heeft vanuit de overheid groen licht gekregen om te starten met testevents. Dit betekent concreet dat de organisatie van een aantal pilots van start kan gaan. De volgende pilots worden georganiseerd:

 • Een theatervoorstelling van Guide Weijers in het Beatrix Theater in Utrecht
 • Een zakelijk congres ‘Back to Live’ in Jaarbeurs Utrecht
 • Een aantal competitievoetbalwedstrijden van N.E.C. en Almere City
 • Een aantal concerten in de Ziggo Dome en op het terrein van Lowlands

Deze pilots worden georganiseerd onder de paraplu van ‘Back to Live’. Bezoekers van de evenementen verklaren zich (door aanschaf kaart of bezoek aan het evenement) bereid om aan een aantal voorwaarden te voldoen. Hierbij valt te denken aan het overleggen van een negatieve Corona-test, invullen van een gezondheidsverklaring binnen 24 uur voor het evenement, het op verzoek meewerken aan een temperatuurmeting of sneltest bij de entree van het event en het mijden van contact met kwetsbare groepen in de twee weken na het pilot event.

Bouwstenen

De insteek van de pilots is om bouwstenen te onderzoeken en ontwikkelen die bijdragen aan preventie en reductie van het risico van de verspreiding van het virus. Het streven is om uiteindelijk een veilige omgeving te creëren waarin de normale bezetting tijdens evenementen weer mogelijk is. De bouwstenen zijn gebaseerd op de customer journey van bezoekers van evenementen.

De volgende bouwstenen zijn bepaald:

 • Gedrag
 • Triage, Tracken & Tracen
 • Sneltesten
 • Luchtkwaliteit
 • Dynamiek
 • Persoonlijke maatregelen
 • Oppervlakte hygiëne
 • Kwetsbare groepen

Aan de bouwstenen zijn de onderzoeksvragen gekoppeld. Tevens worden de wetenschappers gekoppeld die de onderzoeksresultaten wetenschappelijk kunnen valideren.

Risicobeheer model

Het idee is om de bouwstenen terug te herleiden naar een Risicobeheersingsmodel. Dit model kan vervolgens door evenementenorganisatoren en overheden gebruikt worden om op een verantwoorde manier evenementen te organiseren. Tijdens de ontwikkeling van dit model worden de volgende vragen gesteld:

 • Welke weging kunnen we toekennen aan een individuele bouwsteen?
 • Welke weging kunnen we geven aan gestapelde bouwstenen?

Pilotevents

Om stappen vooruit te kunnen zetten, is het belangrijk om zo snel mogelijk het onderzoek wetenschappelijk te laten valideren. Hiervoor is het noodzakelijk om te testen in real-life settings door middel van pilotevents.

Events bijwonen

Wij van Conference Line zijn op 15 februari aanwezig tijdens het allereerste testevent. Wil je ook 1 van deze pilots bijwonen? Dat kan! Inmiddels zijn alle tickets voor onderstaande events verkocht, maar hou de website in de gaten. Tickets kunnen namelijk makkelijk doorverkocht worden via het platform fanSALE.

Op 15 februari organiseert Eventplatform een zakelijk congres ‘Back to Live’. Met de 500 aanwezige eventprofessionals schetsen ze een perspectief op de toekomst van de eventindustrie. Back to Live, oké, maar hoe dan? Wat is dat ‘nieuwe live’? Hoe gaan we van online, naar hybride, naar live? De ticketprijs is € 45,- exclusief btw,  inclusief lunch en een gratis PCR-test om veilig te kunnen deelnemen aan het evenement.

Op 20 februari organiseren Loens Theater BV en Stage Entertainment de theatervoorstelling ‘Masterclass Geluk Testevenement’ met Guido Weijers in het Beatrix Theater in Utrecht. Vergeet alle zelfhulpboeken over geluk. Neem afscheid van zelfbenoemde geluksgoeroes. Stop met mindfulness, yoga of meditatie! Guido blijft ver weg van zweverig gedoe en belicht de wetenschappelijke kant van geluk. Een vrolijk theatercollege met humor!

Ben je benieuwd naar alle spelregels? Bekijk de voorwaarden hier.

De data voor de overige pilotevents worden nog bekend gemaakt op een later tijdstip.